Dag 2, Esprit Vendela Sandell

Andra dagen på Esprit, Nordstan.
Idag har jag fått hänga ut kläder från ”plocken” som igår. Plocken är en vagn med kläder som ”blev över” från igår. De ska hängas ut på sina platser i butiken. Det började jag med. Det var lite svårt eftersom jag inte hittar så bra i butiken än, men det gick bättre än igår.

Efter det fick jag larma några tröjor. Eller några och några, det var ganska många. När jag var klar med det tog jag lunch. Efter lunchen fick jag en ännu större hög att larma och vika. När man larmar är det viktigt att man stoppar nålen i sömmen för annars blir det ett hål i tröjan. Efter att jag larmat alla tröjor skulle jag vika dem och lägga dem i storleksordning för att till slut bära in dem på lagret. Det tog väldigt lång tid att larma och vika allt så det var i princip det jag gjorde.

20140521-080042-28842656.jpg
En bild på en av högarna med kläder som jag larmade och vek.

Sista halvtimmen gick jag och vände på galgar så att loggan hängde framåt, hängde kläderna i storleksordning osv. Mest för att fördröja tiden. Medan jag stod och larmade kom det fram lite kunder och frågade mig saker. Vissa saker kunde jag svara på. Men andra fick jag be om hjälp om för att kunna svara på. Till exempel var saker fanns eftersom jag inte hittar så bra i butiken.

Under dagen passade jag även på att fråga min handledare Jenny lite om yrket som butikssäljare. Enligt henne var det ett väldigt roligt jobb med många fler fördelar än nackdelar. Jenny är butikschef på Esprit. Förutom att jobba i butiken jobbar hon en del hemifrån och gör inköpsresor till Danmark varje månad.

En butikssäljares uppgifter i en klädbutik är att packa upp varor, larma varor, märka varor, hänga upp kläder, byta kläder på skyltdockor, fixa skyltfönstret, hänga ut kläder på rätt plats, hjälpa (förvirrade) kunder och ta betalt i kassan. Det finns även några som jobbar i lagret, men jag tänkte inte gå in på vad de gör eftersom det är hos en butikssäljare som jag prao:ar.

På Esprit är dem 9st som är heltidsanställda och 6st som är extra anställda. Varje dag är det ungefär 5st i butiken samtidigt. Arbetstiderna varierar efter ett rullande schema. Affären har öppet mellan 10:00-20:00 och däremellan måste det finnas personal. Man jobbar ungefär 8h på en dag.

Enligt Jenny är det inget stressigt jobb och man behöver ingen speciell utbildning. Det räcker att man har fyllt 18år och är glad och positiv.

/Vendela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *