Svar på några frågor kring arbetet.

Under min vistelse på Kompassenskolan så intervjuade jag en kvinna vid namn Britt som har arbetat på skolan som fritidspedagog i 40 år.

Hur är arbetsmiljön?

Arbetsmiljön är väldigt tröttande, mycket ljud, tufft, stressigt men samtidigt så har man det väldigt roligt.

Hur mycket tjänar man på arbetet?

Jag som har jobbat här på skolan i 40 år, 100% tjänar ungefär 28 tusen i månaden. Så det ligger mellan 25-30 på ett ungefär.

Vilket fackförbund tillhör man?

Man tillhör lärarensriksförbund.

Har ni några skyldigheter eller rättigheter?

Ja, vi har en skyldighet att alltid följa arbetsmiljölagen.

Vad är viktigt i allmänhet på denna arbetsplats?

Det är ju väldigt viktigt att man är ett gott gäng. Att man har stöd från sin chef och sina arbetskamrater.

Om man vill bli vikarie här på skolan, hur gör man då? Hur går det till?

Det är rektorn som bestämmer. Det går alltid via skolkontoret som sedan då ringer in vikarier. Oftast har vi några som vi verkligen tycker extra mycket om.

Vilken linje ska man gå om man vill bli fritidspedagog?

Förr gick man på en egen linne, alltså en fritidspedagog linje. Nu idag så väljer man istället lärarutbildningen som har inrikting fritidspedagog. Man väljer oftast inte nu att utbilda sig till fritidspedagog, utan man väljer istället att bli lärare. Detta pågrund av att man som lärare får mer betalt och inte lika tröttsamt på eftermiddagarna som det är på fritids.

Vad finns det för nackdelar med att ha gemensamma lokaler som ni har här på skolan?

Det finns många nackdelar och personligen hade jag önskat att vi hade separata som vi innan haft. Förr så gick man först till skolan och efter skolan till fritids, vilket ger barnen mer variation. Man kunde också låta saker vara kvar så att barnen kunde fortsätta dagen därpå, man behövde alltså inte städa efter sig hela tiden.

Nu idag är det ju så, att om barnen tillexempel tar fram lego så måste man sedan plocka bort det. För att man dagen därpå ska man ha undervisning i det rummet.

St Jörgen spa och resort

På denna arbetsplatsen så får man inte för mycket pengar som man kan få på vissa andra arbetsplatser så den ligger om kring 22-30 tusen i restaurangen så det kan ju vara lite varierat beroende på hur länge man har jobbat och hur erfaren man är.

Arbetsmiljö på denna arbetsplats är mycket stressig mestadels men den kan vara väldigt lugn också t:ex när man dukar upp borden under det behagliga ljuset och med den tysta musiken i bakgrunden och med den glada personalen som hjälper en, för då har man rätt god tid på sej innan nästa gästerna kommer. Så det var inga negativa stunder under den tiden jag jobbade där antigen med gästerna eller med kollegorna.

Fackförbundet som St Jörgen spa och resort tillhör är ”hotell och resturang”

Skyldigheter:
Måste komma i tid.
Måste ha rätt kläder på sej

Rättigheter:
Det är ju att man får lön.

Jag kan också berätta att på st Jörgen så är det lite konstigt tycker jag för om man får betalt att man ska jobba 8 timmar men man är klar med allting man ska göra efter 7 timmar så får man bara betalt för sju timmar, och man för inte sitta kvar och fördröja tiden för då får man en utskällning.
Så om man jobbar för fort så får man mindre betalt.

20140601-224859-82139047.jpg

Sammanfattningar

Tjosan!

Tänkte ta och lägga upp en sammanfattning av hur det är att vara anställd på hemmakväll.

När man är anställd på hemmakväll så kan arbetsmiljön vara väldigt varierande. Ibland är det väldigt stökigt, och ibland är det en väldigt lugn och trivsam arbetsmiljö. Arbetet kan vara stressigt eftersom det kan vara mycket att ta hand om på en och samma gång. Man kan ha massa leveranser, massa lagerinflyttningar och många kunder, ovh i sådana fall så kan det bli stressigt. Man är som anställd skyldig att följa sitt schema och hålla tider, och man har rätt till en veckas semester per kvartal ( 1/4 år ).

Jag har inte lyckats få reda på vilket fackförbund de tillhör. Men det är förmodligen ett butiksfack av något slag. Man får inom arbetet lön genom kollektivavtal. Vilket innebär att hur mycket lön du får beror på hur gammal du är och hur länge du har jobbat där etc…. Den anställde som jag pratade med tjänade 118kr per timme.

Den viktigaste delen i jobbet är att man är trevlig mot kunderna. Det är ju trots allt de som gör att företaget går runt öht.

Sist men inte minst, vad behövs för att man ska trivas?
– Jo, självklart måste man ha en bra chef som man kan prata och diskutera med. Man måste ha okej arbetstider och inte jobba för länge, och man måste även ha arbetskamrater man trivs med.

Jag tycker att det verkar vara ett helt okej jobb som anställd på hemmakväll, och min vistelse där har varit rolig. 🙂

/ Emelie Norlin

Prao fredag

Idag var det min sista dag på skolan. Som jag skrev i gårdagens inlägg skulle jag idag vara återigen i tvåan.
Det började med att jag kom in i klassrummet där Matilda var och även en annan tjej som hette Lisa. Hon berättade att dom hade ringt henne igår och frågat om hon kunde tänka sig att vara i tvåan på kompassen, vilken hon tyckte skulle bli spännande för tidigare hade hon bara vikarierat på fritids.

Matilda och Lisa hade redan skrivit upp vad som skulle hända under dagen och det såg väldigt roligt ut.
Det stod bl.a. Lilla aktuellt och lek på schemat.

Innan det ”roliga” kunde börja var alla tvungna att jobba klart i sina planerings böcker och försöka jobba klart med det som dom inte hunnit med under veckan.
Efter alla hade jobbat på ett tag vad det då dags för lilla aktuellt, så vi släkte ner i hela klassrummet och kollade.
När det hade ringt in ifrån rasten igen hade vi lek utomhus. Vi gjorde massa med lekar framtill det var lunch. Fredagar betyder kort dag så efter lunch slutade alla sin skoldag.
Idag var ju även sista dagen på fritids vilket jag måste säga var väldigt tråkigt.

Jag och Ebba fick sluta lite tidigare idag så det var skönt. Innan vi skulle gå kom en tjej fram med blommor och choklad till oss som tack att vi hade varit på skolan och fritids under veckan, vi blev så glada!! 🙂
Vi sa hejdå till alla och gick där ifrån med ett stort leende.

Prao torsdag

Idag har det varit den roligaste dagen enligt mig!
Dagen började med att jag fick veta att det bara var jag och Maria som skulle vara i förskoleklassen, spännande men också lite pirrigt. Detta resulterade i då att jag fick ta större ansvar än vad jag gjort innan, vilket var riktigt roligt.
Skoldagen flöt på bra och vill även lägga till att vi fick tårta på rasten. Detta var för att en av fritidspedagogerna ska gå i pension, lite sorgligt faktiskt pga att jag själv har haft henne i så många år.

När arbetsdagen var slut plockade vi fram vattenslangen och lekte med vattnet, detta tyckte barnen såklart var jätteroligt!
Vid kl: 14:00 hade jag, Ebba och Britt ett litet ”möte” där jag och Ebba ställde frågor till Britt som vi sedan fick besvarade. (Jag kommer göra ett eget inlägg som bara handlar om det här senare)

När klockan var 14:30 gick vi in och åt mellanmål som vanligt. Efter mellanmålet fick alla som var där glass för att ”fira” att några av barnen skulle sluta på fritids, kul!
När glassen var uppäten och alla var nöjda var min arbetsdag slut.

Imorgon ska jag tillbaka till tvåorna.
Just imorgon är ingen av Helen och Maria där så det är jag och en vikarie som heter Matilda som ska ta hand om dom, får se hur detta går.

Sammanfattning av dagen: mycket lek och gott med fika!

Prao onsdag

Idag var det min första dag på förskolan och det första vi började med var samling.
När samlingen var över så jobbade barnen klart med matte som de hade påbörjat under gårdagen.
Dagen till ära så hade skolans 5e klassare vernissage, så när vi startade upp igen efter rasten så gick vi och tittade på bland annat; teckningar, lergubbar och skulpturer.
Resten av skoldagen spenderades med läsning av sagor, lek och spel.

Efter detta var det ju såklart dags för fritids och idag var vi ute under hela denna tid och spelade bl.a. mycket fotboll.
Vid 15:00 var dagen slut och jag måste säga att det har varit en väldigt lyckad dag!
Jag ska vara i förskoleklassen imorgon med och jag hoppas den blir lika bra den.

Jag kommer själv inte ihåg när jag gick i förskoleklassen men jag måste säga att fy vad jag måste haft roligt! Jag tror inte det är bara barnen som har så här roligt utan även lärarna. Det skulle var kul att vara förskolelärare men man måste ju då tänka på att man ska göra det här varje dag och vara lika glad och positiv, det tror jag inte jag hade klarat av lika bra.

Prao tisdag

Idag har varit en bra dag fylld med sång och musik.

Dagens skolschema har varit ganska så likt gårdagens.
Det som var annorlunda idag var att det var allsång i Allhuset (matsalen).
Det var inte bara 2:an som var där utan även dagiset och resten av skolan.
I Allhuset övade alla inför skolavslutningen och det var väldigt kul att få vara med på det.

Efter lunch och lite rast var det dags att återvända till klassrummet igen.
När lektionen sen började närma sitt slut fick jag säga hejdå till klassen och tacka för mig för att i imorgon ska jag byta arbetsuppgifter med Ebba.
Det skall bli roligt att få arbeta med de mindre barnen, jag har hört ifrån Ebba att barnen är väldigt gulliga och att där är fullt ös.

Att få jobba med denna klass har var varit roligt men jag måste säga att vara lärare var snäppet mer tröttsamt än vad jag hade trott.

Prao måndag

Idag var det min första dag på förskolan och det första vi började med var samling.
När samlingen var över så jobbade barnen klart med matte som de hade påbörjat under gårdagen.
Dagen till ära så hade skolans 5e klassare vernissage, så när vi startade upp igen efter rasten så gick vi och tittade på bland annat; teckningar, lergubbar och skulpturer.
Resten av skoldagen spenderades med läsning av sagor, lek och spel.

Efter detta var det ju såklart dags för fritids och idag var vi ute under hela denna tid och spelade bl.a. mycket fotboll.
Vid 15:00 var dagen slut och jag måste säga att det har varit en väldigt lyckad dag!
Jag ska vara i förskoleklassen imorgon med och jag hoppas den blir lika bra den.

Jag kommer själv inte ihåg när jag gick i förskoleklassen men jag måste säga att fy vad jag måste haft roligt! Jag tror inte det är bara barnen som har så här roligt utan även lärarna. Det skulle var kul att vara förskolelärare men man måste ju då tänka på att man ska göra det här varje dag och vara lika glad och positiv, det tror jag inte jag hade klarat av lika bra.

Prao dag 4 & 5

(22-23/5)

I början på dag 4 så kom det en till tjej som skulle praoa i butiken. Hon hette Panid och var två år yngre än mig. Vi började dagen med att sortera filmer baserat på deras genre, eftersom det var många som stod fel. När detta var avklarat så bytte vi ut gammalt godis mot nytt och fixade lite i lagret. Vi fick även in en gigantisk leverans av godis som vi fick frakta in i lagret. Men för att vi skulle orka så fick vi även äta lite godis för att höja våran energinivå.

Efter lunch så satte vi på etiketter på alla barnfilmer. Vi gjorde även lite kassaarbete och lite annat som behövde fixas. Jag slutade dagen kl 16.00.

På fredagen så fick vi in en leverans med filmer. Så jag fick märka dessa medan Panid fortsatte sätta etiketter på barnfilmerna. När jag var klar med att märka de nyinkomna filmerna så bar mitt nästa uppdrag att fylla på med läsk och chips. Efter mycket bärande till och från lagret så kom the mission of doom. Jag och Panid var tvungna att räkna alla chipspåsar som fanns i butiken och kolla så att antalet stämde in med vad som stod på en lista. Detta var en väldigt lång och slitsam procedur, men duktiga som vi är så klagade vi bara litegrann.

Jag fick även under fredagen lite mer kassatid, vilket jag tyckte var kul eftersom jag tycker det är roligt att stå bakom kassan :D.

Innan jag och Panid gick hem vid tre, så fick vi plocka med oss varsin påse godis och välja en valfri film från lagret.

Denna veckan hos hemmakväll har vart jättebra och jag skulle kunna tänka mig att jobba där i framtiden 😀