Tala är silver och tiga är guld!?

Knappast! Inte om eleverna ska ha chans att nå alla kunskapskrav i Lgr 11 i alla fall.

Jag har nu avslutat ett stort område som jag brukar arbeta med när jag har åk 6, nämligen retorik. Eftersom det mer och mer, särskilt efter att vi fick Lgr 11, ingår muntliga bitar i alla (?) ämnen så tycker jag det är viktigt att ge eleverna en bra och stabil grund att stå på, vad gäller talandets konst. Förhoppningen är att de ska märka att de har nytta av det här även i övriga ämnen, samt kanske livet i övrigt.

Vi har under 80 minuter per vecka, ända sedan starten i höstas, arbetat med retorikens olika delar. Vi har lyssnat på olika tal och analyserat dem, vi har tränat oss i hur man på olika sätt kan inleda ett tal, och hur man kan fånga publikens intresse. Vi har arbetat med kroppsspråk, tonfall, stilfigurer samt självklart har de fått träna sig i hur man planerar, lägger upp och genomför ett tal. De har fått lära sig om retorikens sju delar, bl.a. fundera, inventera, disponera, formulera m.m.

När vi tränade på olika sätt att inleda tal så berättade jag för eleverna om när Öckerö kommuns utvecklingsledare, Patrik Finn, för första gången träffade alla lärarna och skulle börja tala inför dem. Vi satt då i Bamba på Öckerö. Det första Patrik sa var: Köttsoppa! Efter det hade han allas öron! (För er som inte riktigt kommer ihåg vad det handlade om så var det bl.a. en rektor och första skoldagen på högstadiet inblandat i den här köttsoppan, men det är alltid säkrast att gå till förstahands-källan om ni vill veta säkert!)

I slutet av det här området har eleverna fått förbereda och hålla sina egna tal. De fick välja mellan tre olika sorters tal, nämligen informerande tal, argumenterande tal eller ett hyllningstal. Däremot så var ämnesområdet totalt valfritt. De flesta kom på ganska snabbt vad de skulle göra, både vilken sorts tal de skulle hålla samt vilket ämne det skulle behandla. De som jag visste skulle ha svårast för retoriken tipsade jag om att välja att hålla ett informerande tal, eftersom det är lättast. Vissa fick jag även hjälpa och pusha mycket när de skulle välja ämnesområde, eftersom det gick ganska mycket tid för dem enbart till att välja ämne.

Jag valde att använda mig av samma matris och tidsgräns som det hade varit vid det muntliga anförandet i december, när de genomförde de muntliga delarna av svenskans NP. Tidsgränsen på NP var att talet skulle vara minst 2 minuter, och sedan lade jag till en maxgräns på 5 minuter. Dock var jag inte så petig med att maxgränsen skulle hållas, den var till största delen tillkommen för att många elever tyckte det var skönt att ha tydliga ramar och veta vilket ungefärligt tidsspann de skulle hålla sig inom. Många av eleverna höll sig runt 5-minuters strecket, medan den som höll på längst talade i drygt 7 minuter. Det var kul att se stoltheten och glädjen hos de elever som inte hade klarat tidsgränsen på NP i december och som nu klarade det med mycket god marginal.

Veckan före påsklovet var det dags för den stora finalen i det här området, då skulle alla hålla sina tal. Sista veckan hade de fått hem talen i läxa, för att öva därhemma. Eleverna hade fått välja vilken storlek på grupp de ville genomföra sina tal inför. På NP hade det varit 3-4 per grupp, men vi hade pratat om att de skulle höja ribban en aning, för att därigenom utvecklas än mer. De fick välja på liten grupp (5-7 personer), halvklass, helklass eller tjej- eller killgrupp. Det var första gången jag valde att ha med det som ett alternativ, men jag kände att det alternativet behövde finnas i den här gruppen. (Det är inget alternativ som automatiskt kommer finnas med när jag har det här området nästa gång, utan det sociala klimatet i gruppen får avgöra om det kommer behöva vara med som ett alternativ.)

Finalveckan var verkligen fantastisk! Ni vet så där gråtmild och blödig man kunde bli när ens egna barn var med och uppträdde på t.ex. förskola/skola – precis så blev jag nu när jag såg mina elever! Så otroligt roligt och se den framgång som alla har rönt, på deras egen nivå. Jag fick höra en massa fantastiska tal om allt från handboll, konståkning, någons mormor till miljö, mobbing och grankrig. Kan även tala om att grankrigs-talet var mycket bättre och mer verklighetsförankrat än vad SVTs dokumentär var…! 😉 Överlag så har alla eleverna utvecklats mycket inom det muntliga området. Det är så roligt att se och det värmer ett lärarhjärta! Det var roligt att få lyfta dem som inte hade klarat NP i december, och nu få lyfta dem från deras F till ett högre, välförtjänt betyg.

Måste dock även få lyfta två tal som stack ut. De var alldeles fantastiska, storartade och lysande. Jag lovar att det inte var en hyperbol jag kom med där, (dvs en retorisk stilfigur, som innebär en medveten överdrift)! Tänk er två lite nervösa, skakiga 12-13 åringar som ställer sig framför klassen. (De hade valt helklass.) När de öppnade sina munnar förvandlades de till två lysande retoriker som hade publiken i sitt grepp från första stund. Kroppsspråk, mimik, tonläge och röst blev till en perfekt enhet med deras budskap. De höll varsitt argumenterande tal om mobbing och miljö. Det enda son var synd med den stunden var att jag inte filmade dem, det hade varit oerhört roligt att få visa deras föräldrar det här, och kanske någonting som de skulle kunna använda sig av i sina elevledda utvecklingssamtal.

Det kan tyckas vara mycket tid som har gått åt till det här, men jag tycker att det har varit värt alltihop när jag sett deras utveckling i både faktiskt kunnande men också höjd självkänsla. Samtidigt är det ett område som är väldigt lätt att individualisera, och även ett område som eleverna gillar.

Jag har använt mig av ett kompendium som jag satt samman, som vi både läser i, skriver i samt där de flesta av övningarna som vi gör finns med. Är det någon som är intresserad av ett kompendium så kan ni maila mig så skickar jag över ett häfte till er. Det passar främst för åk (ev. 5) 6-9. Det finns även en färdig pedagogisk planering på Unikum till det här området. Den heter “Håll inte käften! Retorik – om att tala, övertyga och inte låta sig påverkas.”

Hälsningar

Birgitta Anhage
Hedens skola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *