Mattehjärna eller inte?

Under mina år som matematiklärare är det en sak som jag upplever är en av de största utmaningarna i matematik. Nämligen att utmana eleverna till att tro på sig själva, att de kan mer än de tror. Det verkar som om många tänker att vissa människor föds med en ”mattehjärna” och andra har oturen att inte göra det och då är det kört. Vissa elever har under sin skoltid stött på motgångar av olika slag och kanske till och med fått höra att ”de inte är smarta”, att det är ingen idé att de ens anstränger sig. Detta påverkar mer än man tror.

Vi tänker förmodligen att det är självklart att plugga på spanska-glosorna för att lära sig att förstå och tala spanska. Men är det lika självklart att plugga på matteord så att man verkligen förstår vad som efterfrågas i ett matematikproblem?

Precis som i alla andra ämnen behöver vi strategier för att lära oss matematik. Om vi lär oss smarta sätt att både tänka och att räkna så ökar vi både självförtroendet och förhoppningsvis ändrar attityden vilket medför att matematiken går lättare.

I mina matematik-grupper på Brattebergskolan har vi precis tittat igenom ett avsnitt i serien Pluggkoden som är en serie i UR där vi får följa elever i olika högstadieklasser och hur de kan utveckla strategier och tankesätt för att uppnå bättre resultat i skolan. Eleverna i mina matematikgrupper fick inför filmvisningen två uppgifter att fundera på. Den första uppgiften var att ge exempel på vilket av alla tips på strategier som förmedlades i filmen som de tyckte var ”bäst”, som var användbar just för den eleven. Den andra uppgiften var att berätta vilka känslor som de tyckte överensstämde med hur de själva upplever matematik eller har upplevt matematik. Diskussionen efter filmen blev en sammanfattning av både strategier och känslor. Det blev både identifikation och en motbild, dvs så känner jag också men det behöver inte alltid vara så för alltid för jag kan lära mig smarta sätt när jag pluggar matematik.

Jag försöker alltid att inpränta till mina elever att ALLA kan lära sig matematik. För jag tror verkligen på det. För vissa går det fort, för andra går det långsamt. En del behöver mycket tid att tänka och göra matematiken till ”sin” och andra elever uppfattar samband och lär sig metoder snabbt. Det viktigaste är att förändra sin attityd till att tro på sig själv och lära sig smarta strategier. Då är allting möjligt.

Några bra tips från filmen och från mig:

  1. Vi behöver acceptera att vi inte alltid förstår. Då vi blir ett med att vi inte förstår det är då vi kan börja med att jobba på ATT förstå.
  2. Våga ställ frågor. Ställ också rätt sorts frågor, t ex ”Hur gjorde du när du räknade det där?” istället för ett påstående som ”Jag fattar inte.”
  3. Stressa inte. Matematik är inte ett 100 m-lopp och du är Usain Bolt. Det är bättre att ta det lugnt, och vara metodisk.
  4. Förklara för någon annan. Jag brukar säga att när du kan förklara en uppgift för någon annan det är då du upptäcker om du verkligen förstår.
  5. Det är viktigt att kunna begreppen i matematik, t ex veta vad addera, cylinder, area och andra matematikord betyder. Dessa begrepp går att plugga på, precis som engelskaglosor.
  6. Se matematiklektionerna som träningsläger. Vi är i skolan för att lära oss och vi kommer att få tillfällen att testa, ställa frågor och pröva själva.

 

Filmen kan du titta på här >> http://www.ur.se/Produkter/186789-Pluggkoden-Strategier-for-matematik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *