Öckerö Google Apps

GAFE – Google Apps for Education

google appsVad är Google Apps For Education?

Med stöd av tjänsterna i Google Apps kan du samla allt som rör ditt skolarbete i säkert förvar på webben och alltid åtkomligt oavsett när eller varifrån du vill komma åt det. Delade dokument och interaktiva webbplatser kan underlätta kommunikation och grupparbeten i skolan. Uppgifter, lärresurser, läxor, meddelanden och utskick kan samlas och distribueras via Google.

En gemensam lär- och samarbetsmiljö för Öckerö

Alla elever och lärare i Öckerö kommuns skolor kan använda Google Apps for Education där vi registrerat en egen domän (Utbildningsutgåva) för oss i Öckerö. Domänen består av webbaserade tjänster  för att skapa, dela, kommunicera och samarbeta. De tjänster som ingår i nu läget i vår Google Apps for Education är; drive, Gmail (e-post), chatt, kalender, kontakter, sites (wiki/webbplatser) och grupper (diskussionsforum). Utöver e-posten så är dokumentdelen Drive och wikidelen (Sites) särskilt användbara i skolarbetet.

Drive innehåller ordbehandlingsprogram (som MS Word), ett kalkylprogram (som MS Excel), ett presentationsprogram (som MS PowerPoint) och formulär, ett program som låter dig skapa enkäter på webben för att exempelvis samla in information från elever, lärare eller föräldrar. Med andra ord, om du vet hur du använder andra ordbehandlare, kalkylprogram och presentationsprogram kan du enkelt använda Google Drive. Istället för att e-posta filer fram och tillbaka mellan elever och lärare, kan du och andra tillsammans arbeta på en enda version av ett dokument online. Du har tillgång till alla dina elevers arbeten utan att du behöver begära in dem. Du kan när som helst kan gå in i elevens dokument och göra en kommentar där du ger feedback på det du ser. Du och eleven kan föra en dialog direkt på sidan av skrivytan och markera det som ni avser. Eleverna slipper maila eller leverera dokumenten på annat sätt för att du ska kunna hjälpa dem eller ge repons. Elever kan även kommentera och ge respons på varandras arbeten, samt samarbeta i projekt. Här får pedagog och elev stort stöd i de formativa bedömningsprocesserna!  På din Drive har du 30 GB (delat med gmail) där du kan lagra andra filer som dokument, bilder, filmer.

Sites är ett verktyg för webbpublicering (hemsidor) och sammanställning av text, blid och multimedia användbart för exempelvis klass- och temasajter mm. Google Sites är byggt för samarbete, det betyder att alla som du bjuder in kan kommentera på sajten, men också bygga vidare med nya sidor, bilder, videos om du gett dem behörighet att redigera. En pedagog kan skapa en site för en klass/grupp, där man lägger upp information och material i form av bilder, text, bifogade dokument, länkar. Sites kan användas till exempel till lektionsmaterial, läxhjälp, “Flippat klassrum”mm. Elever kan skapa egna sites för till exempel projektarbeten där de samarbetar kring materialet och bygger hemsidan  tillsammans,  alla kan jobba samtidigt med olika sidor på siten.

Den här terminen ligger fokus på att pedagoger och elever ska känna sig trygga i att använda Drive. Enskild information om Drive kommer att finnas på den här sidan med länkar till instruktionsfilmer och manualer.

Varför Google Apps? Vad ska vi använda Google Apps till?

  • Nya samarbets- och kommunikationsmöjligheterna kan bidra till nya arbetssätt i skolan.

  • Vi får tillgång till webb-baserade tjänster som man alltid kommer åt när man har en internetuppkoppling, och som därmed också följer den snabba utvecklingen på webben.

  • På Google domänen delar vi, samarbetar och ger respons kring arbeten.
  • På Google domänen sparar och lagrar vi arbeten som vi kommer åt via internet och inloggningen till det egna googlekontot.
  • Att använda Google Apps innebär att vi framöver kan minska våra licenskostnader

Hur kommer jag åt Google Apps?

Öckerös domän i Google Apps for Education kommer du åt via webbadressen:

www.google.com/a/utb.ockero.se

  • Användarnamnet du loggar in med är den epostadressen du får i Öckerös domän.

  • Namnstandard är: fornamn.efternamn@utb.ockero.se (Har du två förnamn eller efternamn är det ett bindestreck emellan ex tor-ulf.svensson@utb.ockero.se)

  • Lösenordet får du av IT-ansvarig och ändras till ett eget vid första inloggningen. (Tänk på att det ska vara minst åtta tecken, minst en stor och en liten bokstav och minst en siffra).

Alla lärare behåller även sitt kommunala epostkonto, för närvarande Lotus Notes.

På lärpattan/iPaden är det lämpligt att lägga till den nya gmail adressen (@utb.ockero.se) så att man får all epost i samma inkorg. Det är även smidigt att lägga till inloggningssidan till Öckerös Google Apps domän på lärplattns/iPadens hemskärm.

Om du använder Google Apps med en dator fungerar det bäst om man loggar in via webbläsaren Chrome.

Google Apps for Education är gratis för skolor och nu när vi startar upp med GAFE (Google Apps for Education) i Öckerö kommun är Brattebergsskolan en pilotskola. Du kontaktar Cecilia Manfredsson eller Torben Ferm för support.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *