Studiebesök i Mariakyrkan på Öckerö

I tisdags promenerade vi till Öckerö och alla barnen var fantastiskt duktiga. När vi kom till Mariakyrkan möttes vi av Kicki som gav oss en historielektion som heter duga. Här kommer en liten sammanfattning av det hon berättade för oss.

Studiebesök i Maria kyrkan

På 1200-talet tillhörde vi Norge. De människor som bodde på öarna då trodde inte på kristendomen utan, utan de hade många olika gudar som de bad till. När de skulle be tog de ett fint föremål och gick till offerstenen. Genom åren har många människor snurrat föremålen som varit insmorda med ister i stenen så att det har bildats mjuka gropar i den. Denne stenen står kvar utanför Maria kyrkan än idag.

Vid den här tiden beslutade den norska kungen Håkon Håkonsson sig för att kristna öborna. Han byggde en kyrka av trä och döpte befolkningen i ett dopfunt av täljsten som var gjort i ett stycke. Detta dopfunt står kvar i kyrkan än idag.

När Håkons son år 1257 skulle svära kungaeden, ärva tronen, skulle det ske på Öckerö. Då gick det en man först som bar på ett triumfkrusifix som finns kvar i kyrkan än idag.

Det var en hel del stridigheter i området på 1400-talet och kyrkan brann ner ett flertal gånger. År 1450 fick man nog av att bygga upp den gång på gång och byggde en stenkyrka. I takt med att församlingen växte byggdes kyrkan ut och på 1700-talet fick kyrkan det utseende som den har idag.

Det finns en likadan kyrka i Torslanda som på Öckerö. En konstnär som hette Jean Baptiste Liljedal dekorerade taket i båda kyrkorna. Under en period när fisket gick dåligt hade Torslanda kyrka mer pengar än öborna och bestämde sig för att måla om taket, de hade tröttnat. Det ville även öborna göra, men de hade inte råd så de blev tvungna att behålla det som de hade. Vilket vi idag tycker är tur för det är oerhört vackert och gammalt.

Förr i tiden var alla människor tvungna att läsa katekesen som var en undervisnings bok i kristendom. Sedan kom prästen och hade husförhör och då skulle man kunna katekesen utantill. Husförhöret fanns till början av 1900-talet och det var mycket tack vare det som befolkningen lärde sig läsa. Det var kyrkan som stod för undervisningen av befolkningen förr i tiden.

Varje söndag skulle man gå på gudstjänst. Fiskebåtarna på de olika öarna turades om att köra alla till kyrkan. Väl i kyrkan höll gudstjänsten på i minst två timmar. Prästen undervisade församlingen i katekesen och budorden. Förutom prästen och kantorn var vaktmästaren viktig. Många var trötta under gudstjänsten och vaktmästaren gick runt och väckte de som somnade med kyrkstöten.

550 unnamed

 

One comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *